Blogg - Uddevalla Byggnadsvård
19169
page,page-id-19169,page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive,x-shortcodes-v3_0_5

Järnoxidbrun + kimrökssvart

Del II, om vikten att följa sina egna råd…

Nu har vi hunnit måla en ansenlig del av en av våra fastigheter. I ett tidigare inlägg så såg ni ett lager av ett färgprov med järnoxidbrunfärg blandat med kimrökssvart, ca 20 % svart och resten brunt. Vi gav också rådet att alltid provmåla… tur att vi lever som vi lär för vi trots att kulörerna såg bra ut på skärm och i butiken, och att vårt provmålade färgprov såg riktigt bra ut i verkstaden så såg vi först när vi satte det mot en vägg på det aktuella huset att det inte alls funkade just där eftersom kulören vi valt var nästan samma färg som på en plåtfasad bredvid huset – det såg helt enkelt inte riktigt klokt ut och lite som att det aktuella boningshuset växt ut ifrån ekonomibyggnadens plåtfasad… inte mycket att göra utan gå tillbaka till ritbordet.

 

Vi kom tillbaka ut i sommarsolen med en idé om ett betydligt mörkare kulörval, mörkare så att den bruna plåtfasaden såg ut att komplettera boningshuset. Så istället för ca 80 % järnoxidbrun linoljefärg med 20 % kimrökssvart blev det ca 60 % järnoxidbrun linoljefärg och 40 % kimrökssvart.

 

Vi var och är mycket förtjusta i denna kulör!

 

Dock så lärde vi oss igen vikten av provmålning på det aktuella huset, för när vi provmålade på fasaden så reagerade några åskådare med närmast förskräckelse att det var en för mörk kulör, men när färgen fick breda ut sig och fick sällskap i obruten gulockra och kromoxidgröna fönsterbågar andades belackarna ut och erkände att de bytt åsikt, och nu har vi enbart fått komplimanger på kulörvalet!

 

I vår erfarenhet är det ofta så här – att det är svårt att se helheten på små färgprov, och till och med på plats kan det vara svårt att se slutresultatet. I detta fall behövdes även fodret provmålas så att helheten kom fram. Så provmåla alltid!

jarnoxidbrun_linoljefarg_m

ommålning pågår

Tapeter från Gysinge

Tidstypiska tapeter som förgyller varje hem

 

Som med Gysinges övriga sortiment är dess tapeter och tapetborder ett resultat av tradition och odiskutabelt hantverk. Några av produkterna presenteras nedan:

Gårdskontoret, ljusgrå

gardskontoretljusgra

Gårdskontoret, beige

gardskontoretbeige

Gårdskontoret, mörkgrå

gardskontoretmorkgra

Tapet, Gårdskontoret satt från början på väggarna i ett gårdskontor på Wirums säteri i Småland, ca 1880. En enkel och mycket stämningshöjande tapet! Finns i färgerna beige, ljusgrå och mörkgrå.

Förmaket, gul

formaket_gul

Tapet Förmaket, beige

formaket_beige

Förmaket, grå

formaket_gra

Tapet, Förmaket kommer från början från Wirums säteri i Småland och dateras till runt 1860. Tapeten är en lågmäld och vacker diagonalmönstertapet vars mönster påminner om 1700-talstapeter. Finns i färgerna grå, gul och beige.

Storkammaren, vit

storkammaren_vit

Storkammaren, grå

storkammaren_gra

Storkammaren, gul

storkammaren_gul

Originalet till Tapet, Storkammaren kommer från Gården Lars-Daniels i Järvsö. Schablontapeten är från runt 1840 och kombinerar 1700-tals mönster med glest spridda blombukter mot enfärgad bakgrund, med ett spetsliknande medaljongmönster av den typ som kom med nyrokokon hundra år senare. Ett mycket bra exempel på allmogens stilkombinationer. Finns i färgerna grå, gul och vit.

Nästgårds, blå

nastgard_bla

Nästgårds, röd

nastgard_rod

Nästgårds, brun

nastgard_brun

Tidstypisk tapet från andra halvan av 1800-talet med elegant medaljongmönster i enfärgstryck. Tapeten är tryckt i den gamla limfärgs-tekniken på oplastat papper och tapeten har därför en unik lyster och tunnhet som inte finns att få i andra tapettryck.

Gysinges tapeter kombineras gärna med en enfärgad bröstpasel målad i matchande linoljefärg eller med någon av Gysinges vackra border i exempelvis böljande franskinspirerade jugendstil eller den lite mer strikta centraleuropeiska jugendstilen. En ny bord i Gysinges sortiment är salsbården som finns i brun och gul. Ett vackert alternativ till Gysinges tapeter är att kombinera exempelvis tapetborden Pariserjugend, rosa blommor tillsammans med Gysinges matta linoljefärg Bränd terra eller den Pompejanskt röda linoljefärgen!

 

Vill du veta mer? Välkommen in till oss på Uddevalla Byggnadsvårds gårdsbutik. Vi har ett urval av fina tapeter och border från Gysinge och färgprover så att du hittar just din kombination!

Mer information hittar ni hos Gysinge.

Järnoxidbrun + kimrökssvart

En vacker färg – i tiden

I sommar är det tänkt att vi ska måla om en av våra fastigheter. Som alla husägare vet så är det en stor investering i både tid och pengar. Frågor om kulörval är kanske den vanligaste som vi får i butiken, vilket är både roligt och utmanande! Dock så är det svårt att ge generella råd pga. två anledningar.

 

För det första så är det mycket viktigt att slå fast att kulörvalet bör utgå ifrån huset i fråga, detta eftersom förutsättningar såsom husets arkitektur, eventuell trädgård med dess karaktäristik och inte minst omgivningen (byggnadens läge, grannhusens kulörer, osv.) påverkar vilken färg som är lämplig. Dessutom ska kulören självklart också passa de boendes estetiska smak.

 

I vår butik vill de flesta kunder också smycka sitt hus i tidstypiska kulörer, vilket skulle kräva en liten avhandling! Några saker är dock värda att tänka på:

 

– Trender i färgsättning har alltid existerat – exempelvis så blev kulörer generellt ljusare desto längre in i [sen]moderniteten.

– Det finns regionala variationer vilket komplicerar generella svar.

– Namn på både kulörer och pigment var och är inte alltid standardiserade, vilket försvårar generella råd.

– Kulörval skiljde sig ofta åt beroende på vilken typ av hus (boningshus, ekonomibyggnad) och vart huset låg (stad, landsbygd, osv.).

 

Ett bra sätt att påbörja processen är att försöka hitta färgprov under det aktuella färglagret för ledtrådar. I vissa fall finns det också fotografier som kan ge vägledning. Slutligen så finns det diverse sekundära källor. Ex. så har vi en plansch i vår butik som är framtagen av Bohusläns museum med traditionella färgsättningar från Bohuslän som kan användas som utgångspunkt.

 

När man väl kommit fram till ungefär vilken kulör som är aktuell så rekommenderar vi alltid att provmåla!

 

Personligen så är vi väldigt förtjusta i mörka kulörer. Förutom att vår monokromatiskt vita samtid orättvist nedvärderar dessa färgskalors estetiska kvalitéer så har mörka kulörer också fördelen att diverse påväxt helt enkelt inte syns lika bra mot en mörk yta som mot en ljus, en fördel som torde bli alltmer tryckande när betingelserna för påväxt blir alltmer gynnsamma i ett varmare och fuktigare klimat. Själva så planerar vi att måla med järnoxidbrunfärg blandat med kimrökssvart – en vacker kulör som gifter sig fint med kromoxidgröna fönsterbågar! Om vi får tid så kanske vi också hinner byta ut diverse foder till mer profilerade varianter, och måla dessa i kulörer som både kontrasterar och komplimenterar fasad- och fönsterfärgen.

fargprov

färgprov under tillverkning