Järnoxidbrun + kimrökssvart

En vacker färg – i tiden

I sommar är det tänkt att vi ska måla om en av våra fastigheter. Som alla husägare vet så är det en stor investering i både tid och pengar. Frågor om kulörval är kanske den vanligaste som vi får i butiken, vilket är både roligt och utmanande! Dock så är det svårt att ge generella råd pga. två anledningar. För det första så är det mycket viktigt att slå fast att kulörvalet bör utgå ifrån huset i fråga, detta eftersom förutsättningar såsom husets arkitektur, eventuell trädgård med dess karaktäristik och inte minst omgivningen (byggnadens läge, grannhusens kulörer, osv.) påverkar vilken färg som är lämplig. Dessutom ska kulören självklart också passa de boendes estetiska smak. I vår butik vill de flesta kunder också smycka sitt hus i tidstypiska kulörer, vilket skulle kräva en liten avhandling! Några saker är dock värda att tänka på:

– Trender i färgsättning har alltid existerat – exempelvis så blev kulörer generellt ljusare desto längre in i [sen]moderniteten.

– Det finns regionala variationer vilket komplicerar generella svar.

– Namn på både kulörer och pigment var och är inte alltid standardiserade, vilket försvårar generella råd.

– Kulörval skiljde sig ofta åt beroende på vilken typ av hus (boningshus, ekonomibyggnad) och vart huset låg (stad, landsbygd, osv.).

Ett bra sätt att påbörja processen är att försöka hitta färgprov under det aktuella färglagret för ledtrådar. I vissa fall finns det också fotografier som kan ge vägledning. Slutligen så finns det diverse sekundära källor. Ex. så har vi en plansch i vår butik som är framtagen av Bohusläns museum med traditionella färgsättningar från Bohuslän som kan användas som utgångspunkt. När man väl kommit fram till ungefär vilken kulör som är aktuell så rekommenderar vi alltid att provmåla! Personligen så är vi väldigt förtjusta i mörka kulörer. Förutom att vår monokromatiskt vita samtid orättvist nedvärderar dessa färgskalors estetiska kvalitéer så har mörka kulörer också fördelen att diverse påväxt helt enkelt inte syns lika bra mot en mörk yta som mot en ljus, en fördel som torde bli alltmer tryckande när betingelserna för påväxt blir alltmer gynnsamma i ett varmare och fuktigare klimat. Själva så planerar vi att måla med järnoxidbrunfärg blandat med kimrökssvart – en vacker kulör som gifter sig fint med kromoxidgröna fönsterbågar! Om vi får tid så kanske vi också hinner byta ut diverse foder till mer profilerade varianter, och måla dessa i kulörer som både kontrasterar och komplimenterar fasad- och fönsterfärgen.

färgprov under tillverkning

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest