Byggnadsvårdsbutik i Uddevalla – välkommen in!

Skydd & skönhet

Linoljefärg från Gysinge centrum för byggnadsvård

Vi vågar påstå att linoljefärg är helt underbar! Först och främst så har den smyckat vår bebyggelse i flera hundra år. Dessutom så är den säker; den kan aldrig skada underlaget och den går att måla över hur många gånger som helst. Därtill är den i sanning väl utprovad, till skillnad från stormarknadernas s.k. ”innovationer” som testats i labbmiljö och andra artificiella förhållanden, och i bästa fall under några få år, till skillnad från linoljefärgen som åtminstone använts sedan 1500-talet!

Färgerna som presenteras här nedan är Gysinges egna kulörer och tillverkade av kallpressad kokt linolja av högsta kvalitet och äkta pigment. Lösningsmedel och eventuellt torkmedel tillsätter man själv vid behov. Gysinges pigment består mestadels av Ockror, Terror, Umbror och Järnoxidpigment – brända eller obrända, organiska eller oorganiska; Gysines pigment är historiskt korrekta, och ger både skydd och skönhet.

Dessutom så menar vi att linoljefärg är ett logiskt färgval. Förutom att den är enkel att måla med – tricket är att stryka ut färgen i tunna lager – så är linoljefärg också logisk på det sättet att färgen beter sig så som man tror att färg ska bete sig; brer man för tjockt, som när man brer en smörgås, så rinner den… målar man när det är för kallt torkar den sakta… målar man när det är fuktigt så fäster den sämre… när man dessutom betänker att färgen åldras vackert, och att man dessutom inte behöver skrapa före ommålning så blir linoljefärgsvalet logiskt på fler sätt. Slutligen tycker vi det är logiskt att erbjuda färg som är kokad på svensk linolja – en natur- och kulturprodukt – och tillverkad i Sverige. Bra för både miljön och samhället. Och i högsta fall logiskt.
 
Vi vill slutligen slå ett slag för linoljefärg som val till fönstermålning, detta eftersom linoljefärg pga. sin molekylstorlek har en mycket god inträngningsförmåga som förhindrar vatteninträngning i trä samt stora temperaturskillnader mellan ut- och insida. Att vår personal har fönster som är 150 år gamla, och fortfarande i toppskick, kan troligtvis förklaras med linoljefärgens egenskaper.

LINOLJEFÄRG FÖR INOM- OCH UTOMHUS

Gysinges färgskalor representerar de historiskt vanligaste linoljefärgskulörerna. Varje kulör har sin egen historia och sammanhang. Vill man själv skapa en kulör så kan man blanda själv (oftast genom att späda med vit linoljefärg). OBS! Kulörbilderna nedan är representationer av färgen, med andra ord så kan kulöravvikelser förekomma och framförallt går färgens skönhetsvärdet förlorat när man så här presenterar den på web. Dessutom så är färg är inte bara en kulör utan även en sinnlig upplevelse som påverkas av faktorer som ljus, rymd, omkringliggande landskap, ev. trädgårdar, osv. Färg är alltså inte bara en kulör utan även en upplevelse

linoljefarg_vit_org
Linoljefärg
Vit

Rent vit. I Gysinges färgutbud känd som mycket motståndskraftig mot alg- och mögelangrepp i kombination med utomhusgrundfärg.

Linoljefärg
Grön umbra

Vid obruten 100 % är den mörkt gråbrun och används ofta till ex. trösklar. Förekommer dock oftast bruten med vitt vilket ger varmgrå, pärlgrå eller marmorvita kulörer. Används ofta vid lasering och patinering.

Linoljefärg
2% Grön umbra

En av våra populäraste kulörer! Det här är en linoljefärg med äkta jordfärgspigment från Verona, Italien. 2% grön umbra är lätt, mjukt vitt som var högsta mode vid sekelskiftet 1900.

Linoljefärg
7% Grön umbra

En gråtonad mjukt, varmvit kulör. Något av en modefärg de senaste åren, men med en genuin historia! Det här är en linoljefärg med äkta jordfärgspigment från Verona, Italien.

Linoljefärg
15% Grön umbra

En klassisk varmgrå kulör. Vit bruten med 15% Grön Umbra. Under 1800-talet hamnade ofta den ”vita” färgen runt 15% grön umbra.

Linoljefärg
30% Grön umbra

Ljust kalkstensgrå kulör. Vit bruten med 30% Grön Umbra. 30% grön umbra var mycket vanlig på 1700-talet

Linoljefärg
60% Grön umbra

Mörk kalkstensgrå kulör. Vit bruten med 60% Grön Umbra.

Linoljefärg
Jugendbeige

Kulören har en dragning mot elfenben och kan därför lätt upplevas som ”oren vit”, vilket också är avsikten. Jugendtiden gillade nämligen beiga och andra brutna snickerikulörer. En personlig favorit!

Linoljefärg
Oxidgrön

Klassiskt grön. Vanlig kulör på smide före 1800-talets mitt. Vanlig fönster- och dörrfärg, under1700, 1800- och 1900-talet.

Linoljefärg
Kromoxidgrön

Ärtgrön modefärg under 1800-talets andra hälft, Används obruten på trädgårdsmöbler, ytterdörrar och plåttak.

Linoljefärg
Djurgårdsgrön

Djurgårdsgrön är en typisk 1800-talskulör. Den gröna färgen målades på fasaderna och till fönstren använde man gärna vitt, brutet med cirka 10 procent grön umbra. Kulören är också mycket vanlig som fönsterfärg.

Linoljefärg
Grön jord linoljefärg

Mörkt grönbrun kulör, påminner om grön umbra men är grönare. Vanlig fönsterfärg under 1700- och 1800-talet. Fönstren på Stockholms slott är målade i denna kulör. En varmgrå kulör.

Linoljefärg
Kimröksgrå

En kall grå färg med dragning mot blått, tillverkad av i huvudsak kimrök och vitt pigment. Vanlig som snickerifärg framför allt under 1800-talet, då oftast bruten med vitt.

Linoljefärg
Kimrökssvart

Absolut kolsvart färg, tillverkad av kimrök. Färdig kulör för plåttak och smide, eller för att ge pondus åt möbler. Används obruten eller för att göra andra kulörer mörkare.

Linoljefärg
Engelskt röd

Rödbrun kulör. Klassiker från 1600-talet och framåt. Färdig kulör. Bryts inte. Extremt god täckförmåga.

Linoljefärg
Rödockra Natur

Ljus rödfärg med dragning mot tegelkulör. Djupa rötter i vårt kulturarv från vikingatidens dekorelement som senare inspirerade nationalromantikens accentfärg. Kanske den vanligaste kulören i svensk byggnadstradition.

Linoljefärg
Järnoxidbrun

Ren brun kulör. Vanlig utvändig som fönster- och dörrfärg, främst under 1800- och 1900-talet.

Linoljefärg
Obränd umbra

Otast bruten med vitt. Vanlig under 1800-talets andra hälft. Ger en nougatfärgad kulör.

Linoljefärg
Blågrå

Färdigbruten ljus gråblå kulör. Vanlig under hela 1800-talet och framförallt under pärlsponttiden. Speciellt populär under sekelskiftet 1900, som köksfärg och på snickerier inomhus.

Linoljefärg
Ultramarinblå

Klassisk intensiv blå kulör, som man hittar på dörrar runt Medelhavet. Modern. Populär på fönster- och dörrfoder i kombination med järnvitriolgrå väggar. Bleks av solen.

Linoljefärg
Allmogeblå

Rokokons och allmogens favoritkulör har många namn; dalablå, duvblå, gråblå. Gysinge kallar den för allmogeblå, för att den var så dominerande i allmogens inredningsmåleri under 1700- och 1800-talen.

Linoljefärg
Järnoxidgul

Neutral mättad gul kulör. Oftast bruten med vit. Vanlig väggfärg inomhus och snickerifärg utomhus. Drar varken mot rosa eller aprikos, när man blandar den med vit.

Linoljefärg
Gulockra Natur

Klassisk gyllengul kulör som i snart 300 år använts obruten som dörr- och fönster färg utomhus. Även vanlig i blandningar med vitt och ger då en herrgårdsgul kulör (10 – 30% gulockra).

Linoljefärg
Gröngrå

Färdigbruten färg i en mörkt pärlgrågrön kulör, vanlig redan under 1700-talet. Lämplig som snickerifärg utomhus, ex. på fönster och dörrar och till snickerier inomhus. Passar i miljöer från 1700-talet och framåt.

Linoljefärg
Specialkulör?

Vi kan beställa specialbrytning till önskad kulör, bara vi har ett NCS-nummer, RAA-kod eller en färgflaga.

Linoljefärg
Jugendgrön

Vanlig både exteriört och interiört från 1890-talet fram till 1930-talet. Vanlig på fönsterbågar, fast köksinredning, köksfarstun och i hallar som väggfärg. Vanlig på pärlspontpanel.

Linoljefärg
Utomhusgrund

Vit utomhusgrundfärg för grundning utomhus av tidigare obehandlade träytor. Mögel- och alghämmande genom sitt innehåll av rent zinkvitt pigment. Baserad på kallpressad linolja av högsta kvalitet. Innehåller förtunningsmedel.

MATT LINOLJEFÄRG FÖR INOMHUS

Matt linoljefärg är en vacker färg med exceptionellt matt yta och intensivt djup kulör. Den är otroligt användbar, enkel att måla med och fäster lätt på de flesta underlag. Den är särskilt vacker som vägg och takfärg inomhus. Men den går också att måla på putsad yta inomhus, möbler och snickerier. Kulörerna passar både i historiska och moderna miljöer och de harmonierar väl med varandra. Full täckning efter endast två strykningar. Dessutom har den snabb torktid (fyra timmar)!

matt_linoljefarg_vit
Matt linoljefärg
Vit

Den vanligaste kulören. Självklar på alla bräd-, papp- och putstak. Perfekt på spismurar. Inte heller helt ovanlig som väggfärg under Karl Johantiden,

Matt linoljefärg
Obränd umbra 1%

En ljus kulör med lite nougatkänsla, påminner om vit choklad. Vacker, behaglig kulör.

Matt linoljefärg
Obränd umbra 7%

7% Obränd Umbra är en varm beige kulör. Vanlig kulör inom jugend. Några grader mer mättad i sin ljusare systerkulör 1% Obränd Umbra.

Matt linoljefärg
Gulockra

Matt gulockra är en djup varmgul kulör. utan tillstymmelse till vasshett. Vanlig under hela 1700-, 1800- och 1900-talet. En riktig klassiker.

Matt linoljefärg
Gulockra 1%

1% Gulockra, en offwhite, äggskalsvit kulör. Klassiker. Passar i alla miljöer

Matt linoljefärg
Järnoxidgul/Lasyrgrund

Liknar gulockra, men är blekare och mer ”halmgul”. Används som grundfärg vid mahony- och björklasering, därav benämningen ”lasyrgrund”.

Matt linoljefärg
Blågrå

Neutral och mjuk blågrå kulör som för tankarna till Gustaf III och 1700-talet. Klassiker.

Matt linoljefärg
Grå umbra

Ljust gustavianskt grå. Neutralt »pärlgrå« eller ”marmorgrå”. Drar varken mot blått eller grönt. Vanlig snickerikulör under 1700-talets slut och 1800-talets första hälft. Populär under namnet ”herrgårdsvit” i början av 1900-talet igen. Klassiker.

Matt linoljefärg
Kalkstensgrå

En kulör mittemellan grå umbra och kimröksgrå. Passar i både moderna och historiska miljöer

Matt linoljefärg
Bränd terra

Allmänt ”gammalrosa” färg, utan att bli skär, som färger med syntetiska färgpigment. Liknar pompejianskt röd, men är mindre häftig och mer neutral. Räknas till klassikerna 1700 – 1900-tal.

Matt linoljefärg
Pompejanskt röd

Kraftigt rosa, utan att vara skrikig. En av de kulörer som blev populära i Sverige efter Gustaf III:s resa till Italien och Pompeji 1783-84. En klassiker.

Matt linoljefärg
Brun umbra

Skulle troligen kallas ”kaffe latte” om den vore en modern färg, men eftersom den är blandad av naturliga färgpiment är den mer levande än dagens färger och har en moccaliknande lyster. Stark 1700- och 1800-tals känsla.

Matt linoljefärg
Kromoxidgrön

Matt Kromoxidgrön är en ljus och fräsch grön kulör utan att vara vass.

Matt linoljefärg
Grön jord 15%

En mild vacker ljusgrön kulör, harmonisk, passar både i moderna och historiska miljöer. Lämpar sig väl med samtliga kulörer i den naturliga färgskalan.

Grön jord 30%

En mild vacker grön kulör, harmonisk, passar både i moderna och historiska miljöer. Passar till både mörka och ljusa träslag.

Linoljefärg
Rödockra Natur

Ljus rödfärg med dragning mot tegelkulör. Djupa rötter i vårt kulturarv från vikingatidens dekorelement som senare inspirerade nationalromantikens accentfärg. Kanske den vanligaste kulören i svensk byggnadstradition.

Linoljefärg
Järnoxidbrun

Ren brun kulör. Vanlig utvändig som fönster- och dörrfärg, främst under 1800- och 1900-talet.

Linoljefärg
Obränd umbra

Otast bruten med vitt. Vanlig under 1800-talets andra hälft. Ger en nougatfärgad kulör.