Byggnadsvårdsbutik i Uddevalla – välkommen in!

Fet & dryg… och intelligent!

Linoljesåpa från Gysinge centrum för byggnadsvård

Hantverksmässigt tillverkad såpa av högsta kvalitet. Biologiskt nedbrytbar, samt fetare än vanlig såpa – vilket gör den mycket effektiv! Dessutom mycket dryg. Linoljesåpa mättar och skyddar alla sorters trä-, sten- och klinkergolv, är perfekt för skurning och rengöring av skurgolv, för hand- och hushållstvätt, som pensel- och biltvätt, fläckborttagning på kläder, dukar, beslag osv. Gysinge kallar sin linoljesåpa för ”en magisk produkt”. Vi är beredda att hålla med. Vi skulle till och med sträcka oss så lång att kalla den för intelligent. För tänk på saken – idag pratar man ex. om ”intelligenta hem”, och ni kommer väl ihåg att en värktabletttillverkare brukar kalla sin produkt för ”den intelligenta värktabletten”? I alla fall vi på Uddevalla byggnadsvård menar inte att linoljesåpan är kapabel att resonera eller planera, vilket är två koncept som associeras till begreppet. Men vi menar att linoljesåpan är intelligent eftersom begreppet inkluderar förmågan att lösa problem – och det är linoljesåpa en världsmästare på!  Linoljesåpa är en perfekt produkt för hand- och hushållstvätt – vidbrända kastruller och ugnsplåtar, sängkläder och annan hushållstextil, klinker och kakel… alla dessa produkter och många fler blir återställda och skinande rena med linoljesåpa. Dessutom luktar den ”somrigt”. Linoljesåpa är också mycket bra för den aktiva byggnadsvårdaren då den löser upp linoljefärg från händer och penslar, är mycket effektiv mot ex. sot och mycket bra penselrengörning! Som sagt så löser den en mängd problem! Dessutom är Gysinges feta såpa perfekt för skurgolv – en både effektiv, vacker och stämningshöjande golvbehandling. 

Om skurgolv:

Ett skurgolv är ett obehandlat trägolv som genom slitage och skurning fått en hård, tålig och vacker ljus yta. Olika träslag reagerar olika på såpskurning. Grangolv blir ljusa. Därför valde man ofta gran till golven. Furugolv blir något mörkare än gran. Men alla golv blir grå om de skuras med varmvatten. Vattnet skall alltså vara kallt! Linoljesåpa är fet och torkar därför inte ut golven på sikt som annan såpa kan göra. Det går alldeles utmärkt att göra skurgolv av ett slipat golv. Skulle man ångra sig efter ett tag går det att behandla golvet på andra sätt eftersom ett skurgolv är ett obehandlat golv

Arbetsbeskrivning skurgolv:

1. FUKTA GOLVET MED KALLT VATTEN – Om golvet är stort, ta några brädor i taget.
2. DOSERING – Häll cirka 10 l kallt vatten i en hink. Tillsätt 2-3 dl flytande linoljesåpa.
3. SKURA – Arbeta i brädornas längdriktning. Skura några brädor i sänder. Lägg koncentrerad såpa på borsten och skura intensivare på fläckar och kraftigt smutsade ställen. Tänk på att aldrig lägga såpa på torrt trä, då blir det fläckar som inte går bort!
4. SKÖLJ MED KALLT VATTEN – När du skurat en bit använder du trasan eller moppen för att ta upp sköljvattnet, skölj golvet med kallt vatten tills golvet är helt rent. Tänk på att inte låta skurvattnet torka in i golvet, då blir det fläckar.Med upprepad skurning blir golvet allt tåligare mot smuts.
5. HUR OFTA SKA MAN SÅPSKURA? Det räcker om du skurar vid behov, när golvet är ordentligt smutsigt, två tre gånger per år. Däremellan räcker det med våttorkning för att få bort lättare smuts.