Byggnadsvårdsbutik i Uddevalla – välkommen in!

”världens bästa träolja”

Roslagsmahogny från Gysinge centrum för byggnadsvård

Roslagsmahogny är en smetfri och vattenavstötande tjärolja av den gamla sorten. Den har blivit kallad ”världens bästa träolja”. Och vi håller med! Den klibbar inte som trätjära och är betydligt enklare att stryka ut. Därtill så dunstar den inte bort som vanlig trallolja. Dessutom så luktar den ljuvligt. Roslagsmahogny ger en vattenavvisande matt yta och finns tillgänglig i två färdiga kulörer – naturbrun och kimrökssvart – men du kan också pigmentera den naturbruna med annat pigment om du önskar en annan kulör. Roslagsmahogny fungerar på både högkvalitativt och kådrikt virke, och på tryckimpregnerat och snabbvuxet dito. Mycket bra på verandagolv, bryggor, bänkar och annat trä som står ute året runt, i regn och rusk. Ger också mycket bra skydd mot rost på järndetaljer. Vid vår butikslokal och kontor har vi använt produkten en hel del, bl.a. på trallverandor, pergolor, smidesgrindar osv. Alltid med bra resultat! Roslagsmahogny och andra pigmenterade tjäroljor är dessutom historisk korrekt, ex. som panelfärger som under den nationalromantiska eran, eller för ladugårdar, uthus och andra ekonomibyggnader. Om du vill blanda själv så erbjuder Uddevalla byggnadsvård också både äkta trätjära och kokt kallpressad linolja, samt äkta linoljefärg för pigmentering. En liten brasklapp: Roslagsmahogny kan ommålas, men bara med annan tjärbaserad färg (”en gång tjära, alltid tjära”).

Om Roslagsmahogny:

* Lika delar äkta trätjära, kokt kallpressad linolja och lösningsmedel.* En liter räcker till 10-15 kvadratmeter beroende på hur sugande underlaget är. Målas med pensel.
* Lämplig för allt trä utomhus samt på beslag och smide. Fungerar även på tryckimpregnerat virke som fått stått ett par år.
* Lämpligaste målningsförhållanden är vid varm och torr väderlek.
* Dammtorr på 1-2 dygn.

Måla med Roslagsmahogny:
orsta rent ytan från damm och smuts.2. Måla flödigt med Roslagsmahogny.3. Fördela lösningen efter ett par timmar om det finns fläckar pga. ojämn sugning. Låt torka ett par dygn.